Çocukluk evresinde yaşanan kanser vakaların tedavisinde erken teşhis hayati önem taşır. Erken teşhis için de hastalığın belirtilerini bilmek gerekir. Adana’da kanser tedavisinin uzman onkologlar tarafından yapıldığı Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerini sizler için derledi...
Her anne ve baba için çocukluk çağı kanseri korkulu bir rüya gibidir. Ancak belirtileri tanıyarak erken evrede teşhis yapılması sağlanırsa tedavi imkânı da artmış olur. Erken tanı için en büyük görev anne-babalara ve rutin olarak kontrole gittikleri doktora düşüyor. Çocukluk evresinde meydana gelen kanser vakalarının belirtilerini ve ailelerin dikkat etmesi gereken şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Çocuklar günün önemli bir kısmında son derece hareketlidir. Buna karşın yorgunluk halleri de gözlenebilir. Eğer ki çocuğunuzda kansızlık belirtisi ve uzun süren halsizlik gözlemliyorsanız ve iki haftadan fazla süre ateşi yüksek kalıyorsa durum endişe verici olabilir. Özellikle söz konusu ateşin herhangi bir nedeni görünmüyorsa mutlaka doktora götürmeniz gerekir. Çünkü bu belirtiler lenfoma veya lösemi hastalığının habercisi olabilir.
Bulantı, havale geçirme, baş ağrısı ve kusma gibi belirtiler ne yazık ki beyin tümörünün işaretçisi olabilir. Bunların dışında yürüme bozuklukları ve denge problemi, hatta yüz felci de çocuklarda saptanan beyin tümörünün bulguları arasındadır. Bir haftayı aşkın süre, herhangi bir nedene bağlanamayan bir kusma şikâyeti yaşanıyorsa, uyku esnasında baş ağrısı yaşanıyorsa acilen çocuğunuzu doktora götürmelisiniz. Çocuğun karnı ve beyni bilgisayarlı tomografi ile incelenmeli ve tanı konulmalıdır.
Çocuğunuzun kabızlık şikâyeti varsa ve bu süre bir ayı geçiyorsa, üstelik klasik tedavi yöntemiyle sonuç alınamıyorsa bir an evvel doktora başvurmalısınız. Pelvis ve karın bölgesi bilgisayarlı tomografi ile incelenmelidir. Zira karın bölgesindeki bir kitle kusma, karın ağrısı, kabızlık ve bağırsak tıkanıklığı gibi sonuçlar doğurabilir. Eğer idrarında kan gözleniyorsa muhakkak çocuğun ultrason cihazı ile muayene edilmesi gerekir.
Çocukların bacaklarında morluklar oluşması çoğu zaman aileler için endişe vericidir. Zira herhangi bir darbe veya travma olmadan bacakta morluklar meydana geliyorsa ciddi olarak endişe vericidir. Bir darbe ve travma varsa dahi oluşan morluğun bu travmanın şiddetiyle orantılı olması beklenir. Fakat küçük bir darbenin ardından dev morluklar oluşuyorsa yine endişelenmemiz gerekir. Morlukların oluştuğu nokta da önem taşır. Yani diz altı bölgede meydana gelen morluklar çoğunlukla darbeye bağlıdır. Ancak diz üstü bölgede oluşan morluklar dikkate alınmalıdır. Esmer çocuklarda, oluşan morluğu tespit etmek zor olabilir. Bu yüzden aileler sürekli olarak çocuklarını ve bedenlerinde oluşan durumlar gözlem altında tutmalıdır.
Ailelerin çocuklarının sağlığı ile ilgili olarak harekete geçmelerini gerektiren bir başka nokta da kendi kendine oluşan, travmanın şiddetinden bağımsız ve burun, diş eti kanamalarının eşlik ettiği morluklardır.
Viral enfeksiyonların ardından boyun bölgesinde yer alan lenf bezlerinin şişmesi olağan bir durumdur. Fakat lenf bezleri sadece boyun bölgesinde yer almaz. Kasık ve koltuk altı bölgesinde de lenf bezleri yer almaktadır. Bu bezlerdeki büyümeler her zaman için kanser riski taşımaktadır. Özellikle kulağın arka kısmında yer alan, köprücük kemikleri üzerinde bulunan ve kol içi bölgedeki lenf nodlarının kötü huylu olma potansiyeli son derece yüksektir.
Bacaklardaki eklem ağrıları, fiziksel hareketlere bağlı ağrılar ya da romatizmal hastalıklardan kaynaklı ağrılar olağandır. Ancak tüm bu belirtiler lösemi hastalığına da işaret ediyor olabilir. İki haftadan uzun süren ağrılar yaşanıyorsa sık sık kendisini tekrarlıyorsa ve ağrı kesiciler yeterince işe yaramıyorsa muhakkak hekim tarafından incelenmesi gerekir.
Siz de çocuğunuzun sağlık durumunda endişe verici belirtiler gözlüyorsanız geç kalmadan Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’ne başvurabilir ve olası sağlık probleminin erkenden teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz.