Kanserde Psikolojik Desteğin (Psiko-Onkoloji) Önemi

Kanserde Psikolojik Desteğin (Psiko-Onkoloji) Önemi

Onkolojik tedavide, kanserle mücadelenin en büyük yardımcılarından biri psikolojik destektir. Hatta psiko-onkolojik tedavi, onkolojinin ayrılmaz bir parçasıdır. Adana Onkoloji profesyonel psikolojik desteğin kanser tedavisindeki önemini ve faydalarını sizler için anlattı.

Kansere karşı mücadelenin her aşaması mutlak titizlikle yerine getirilmelidir. Işın tedavileri, cerrahi operasyonlar ya da kemoterapi kadar önemli bir unsur da psikolojik destektir. Kanserle mücadele eden bir hastanın kaygı düzeyi azalır ve hastalığa karşı direnci, yaşama tutunma gücü yükselir. Gelin kanser tedavisinde psiko-onkolojinin faydalarını birlikte inceleyelim.

Kanser Tedavisinde Psiko – Onkolojinin Faydaları

Kanser teşhisinin konulması ile birlikte radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları da başlamaktadır. Ancak bununla birlikte uzman psikolog desteği de en az diğer onkolojik tedaviler kadar önemlidir. Kanser tedavisi gören bir insanın sorunlarını paylaşabileceği bir psikolog olması büyük avantaj sağlar. Bu zorlu süreç karşısında hastalar doğru psikolojik destek sayesinde direnç ve motivasyon kazanırlar.

Çocuk Hastalar İçin Oyun Terapisi

Erişkin ve çocukların tedavisinde farklı yaklaşımlar söz konusu olabiliyor. Zira hastanın ilgi alanları tedavi sürecini iyileştirmekte katkı sağlayabiliyor. Oyun Terapisi, çocuk hastalara algılarını güçlü tutma ve becerilerini geliştirme imkanı sağlıyor.

Hasta Yakınlarını Bilinçlendirmek

Kanserle mücadelede moral ve motivasyon çok önemli iki yardımcıdır. Ancak ihtiyaç duyulan moral ve motivasyon desteğinin sağlanmasında hasta yakınlarına büyük görev düşer. Hasta yakınları, ona nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmeli ve yönlendirilmelidir. Hasta zaman zaman moral bozukluğu veya motivasyon kaybı yaşayacaktır. Bu gibi durumlara nasıl müdahale edilmesi gerektiğine dair doktor ve psikologun hasta yakınlarına bilgi vermesi gerekir. Hastanın tedavi sürecine zarar verecek zararlı bir alışkanlığı varsa (Sigara, alkol v.s) bunun üstesinden gelmek için yakınlarının iyi birer destekçi olması beklenir. Onkoloji servisindeki zamanların kaliteli biçimde değerlendirilebilmesi için de hasta yakınlarının desteği gerekir.

Onkolojik Tedavide Hasta Yatağa Bağlı Kalmamalı

Onkolojik tedavi gören yetişkin hastaların yatağa bağlı kalmaları hastayı dinlendirmek bir yana moral ve motivasyonuna zarar verebiliyor. Sürekli olarak yatmak, insan bedeninin motor fonksiyonlarının tembelleşmesine neden oluyor. Hasta kendisi ısrarla yatakta kalmak istiyorsa bu davranışın altında yatan nedenler araştırmalı, hastanın ilgi alanları geliştirilmeye çalışılmalı ve hayata tutunmalarını sağlayacak uğraşlar edinmesine yardımcı olunmalıdır.

Psiko – Onkolojik destekle kanser hastalığına karşı daha yüksek bir moral ve dirençle mücadele etmek için Adana Onkoloji ile iletişime geçebilirsiniz.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım