Meme Kanserinde Operasyon Öncesi İşaretleme Nasıl Yapılır?

Meme Kanserinde Operasyon Öncesi İşaretleme Nasıl Yapılır?

Meme kanseri ameliyatlarının öncesinde cerrah, işlem uygulanacak bölgeyi tespit etmek için bazı özel yöntemler kullanarak işaretleme yapar. Adana Onkoloji meme kanserinin cerrahi tedavisinde işaretleme nasıl yapılır sizler için anlattı.

Meme hastalıklarında görüntüleme teknolojileri ile tespit edilen fakat elle muayenede tespit edilemeyen şüpheli alanların ameliyatla alınması gerekebilir. Operasyon öncesinde cerrah, işlem uygulayacağı bölgeyi tespit etmek için işaretleme yapılması gerekir. Gerektiğinde radyoaktif madde, gerektiğinde ise tel ile işaretleme yapılabilmektedir. Radyoloji servisinde mamografi, MR veya ultrasonografi ışığında işaretleme gerçekleştirilir.

Meme Kanserinde Tel İle İşaretleme

Meme hastalıklarında kullanılan işaretleme tekniklerinden biri telle işaretlemedir. Operasyon günü gerçekleştirilen bu uygulama, lokal anestezi yapıldıktan sonra ince bir tel ile görüntüleme rehberliğinde şüphelenilen bölgeye yerleştirilir. Ardından iğne geri çekilir ve tel içeride kalır. Telin bir bölümü memenin içerisinde kalırken bir bölümü de dışarıdadır. Dışarıdaki bölüm, meme üzerine yapıştırılır. Operasyonda ise cerrah öncelikle teli bulur ve ardından çıkartılmak istenen dokuyu vücuttan çıkartır.

Roll İşaretleme

Meme kanseri tedavisinde cerrahi operasyondan önce gerektiğinde Roll adı verilen işaretleme tekniği de kullanılabilmektedir. Radyoaktif madde enjekte edilerek gerçekleştirilen bu yöntemde işaretli bölgenin yerini gösteren filmler çekilir.

Meme kanserinin cerrahi tedavisi öncesinde uygulanan bu işaretleme yöntemi, ameliyattan bir gün önce yapılabilir. Hasta için konfor sağlar. Gereksiz yere sağlam dokunun çıkartılmasını ve memede şekilsel bozuklukların meydana gelmesini önler. Estetik açıdan daha başarılı sonuçlar verir.

Roll yönteminde kullanılan radyoaktif maddenin dozu oldukça düşüktür. Hastayı olumsuz etkileyecek düzeyde bir radyasyona maruz kalmak söz konusu olmaz.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım