Onkolojide Erkeklerin Yaptırması Gereken Kanser Testleri

Onkolojide Erkeklerin Yaptırması Gereken Kanser Testleri

Erkek bireylerde kanser vakaları son yıllarda durmaksızın artış gösteriyor. İnsan ömrünün uzaması ve gelişen tanı teknolojisi sayesinde erken teşhis imkanlarının artması etkili oluyor. Erkek bireylerin muhakkak yaptırması gereken kanser testlerini Adana Onkoloji sizler için anlattı.

Prostat Kanserinde Erken Teşhis İçin PSA Testi

Prostat, böbrek, testis ve mesane kanserleri dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de erkeklerin en çok yakalandığı kanser türleri arasında yer almaktadır. Erkek kanserlerinin teşhis ve tedavisinde geç kalmak cinsel sağlık ve üreme kabiliyetini de olumsuz etkiler. Pek çok vaka ölümle sonuçlanabilir. Onkoloji alanında radyoterapi, cerrahi tedavi ve kemoterapi konularında hızla gelişen teknoloji, ileri evredeki kanserlerde bile hayat kurtarabiliyor. Ancak bunun için her insanın gereken şekilde kanser taramaları yaptırması gerekir.

Kanser Belirtileri İçin Batın Ultrasonu

40 yaş itibariyle erkeklerin her iki üç yılda bir muhakkak batın ultrasonografisi çektirmesi gerekir. Kanser vakaların erken aşamada teşhis edilebilmesi için batın ultrasonu büyük önem taşır. Prostat Spesifik Antijen ya da kısaca PSA testi ise her altı erkekten birinde görülen prostat kanseri vakalarına karşı önlem niteliğindedir. Risk grubunda yer alan erkekler 40 yaş, risk grubunda bulunmayanlar ise en az 45 yaş itibariyle her yıl PSA testi yaptırmalıdır.

Mesane Kanserine Karşı MR, Ultrason ve Tomografi

Mesane kanseri, erkeklerde sıkça görülen ürolojik kanserlerin başında gelir. İdrarda kanama semptomu ile kendisini gösteren mesane kanseri, ultrason, MR veya tomografi tetkiklerinde çoğu zaman tesadüfen tespit edilir. Erkek bireylerde kadınlara kıyasla dört kat fazla gözlenen mesane kanserinin en temel nedeni sigara kullanımıdır. Eğer kimyasal atıkların bolca bulunduğu bir atmosferde çalışıyorsanız ekstra risk altındasınız demektir. Bu yüzden sigara tüketen veya kimyasal atıklara maruz kalan erkeklerin mesane kanserine karşı tetikte olmaları gerekir.

İdrar yaparken yanma veya sızı hissetmek, kanlı idrar, beş ağrısı gibi şikayetler mesane kanserine işaret edebilir. Endoskopik ameliyatla temizlenen mesane oluşumlarında gerektiğinde ek tedaviler de uygulanabilmektedir. Ancak kanserin derin tabakalara ilerlediği vakalarda kemoterapi, radyoterapi gibi tedavilere başvurulur ve mesanenin tamamen çıkartılması gerekebilir.

Kansere karşı siz de gereken tetkikleri yaptırmak ve kanser tehlikesinden bir adım önde olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım